maanantai 6. huhtikuuta 2009

Opiskelijanäkökulma Vechtan-matkaan


Opiskelijavierailu Vechtaan oli erityisesti nuorille opetus, että eri maissa on erilaiset tavat ja kouluelämän käytännöt. Sopeutuminen näihin sisältää usein mutkia ja hankaluuksiakin.

Opiskelijanäkökulmasta lukiolaisten matka Saksaan sisälsi sekä mukavia, että ikäviä kokemuksia. Erkki Männistön kirjoitus edustaa näitä molempia:

Meidän matkalaisten tunnelma oli kaksijakoinen. Matka oli kyllä mielenkiintoinen ja hauska. Kaupungit olivat suuria ja upeita. Koko Saksan maa oli hyvin siisti, ja ihmiset olivat erittäin kohteliaita muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Autotiet Saksassa ovat myös mainitsemisen arvoisia.

Alussa kaikkien mieli oli korkealla ja matka sujui hyvin. Mieleenpainuvimmat reissut olivat mielestäni matkat Bremeniin, Hampuriin ja isäntäkaupunki Vechtaan. Erityisesti isot kaupungit jäivät mieleen. Myös luistelureissu Osnabrückiin oli hauska. Lauantain vapaapäivä oli yksi parhaista päivistä siellä.

Tunnelma alkoi kuitenkin hiipua matkan edetessä. Pidän siihen syynä saksalaisoppilaiden opettajien käytöstä ja sitä, ettei mitään paikan päällä ollut järjestetty kunnolla. Me suomalaiset olimme jatkuvassa epätietoudessa.

Saksalaiset opettajat syyllistivät meitä kaikesta, mikä erityisesti masensi meitä, ja perjantaina kaikki halusivat lähteä kotiin. Kotimatka tuntui hyvältä ja lopulta oli hauskaa olla kotona!

Kaikkineen matka oli hauska ja kannatti kokea. Uudestaan en tosin lähtisi.

On vaikea arvioida, oliko opiskelijoiden tämänkertainen kokemus saksalaisopettajien turhasta syyttelystä ja puutteellisista järjestelyistä huonoa tuuria vai toistuva ilmiö. Joka tapauksessa voimme Punkalaitumella olla tämän vertailun perusteella tyytyväisiä niin omiin opiskeluoloihin kuin vierailujärjestelyihin.

1 kommentti:

  1. oma mielipiteeni on se, että meillä oli vain huonoa tuuria. olen samaa mieltä siitä, että voimme olla tyytyväisiä omaan osaamme!
    T: Erkki Männistö

    VastaaPoista